tuinspulletjes
tuinartikelen kopen

tuinfeest uitnodiging
leuke tuinfeest uitnodigingen

tuinonderhoud tips
groene aanslag verwijderen
mieren bestrijden

barbeque
bbq tips

voor de vogeltjes
vogelhuisjes

uit de moestuin en dan?
conserveren
wecken
drogen
pekelen
konfijten - suiker
inmaken in azijn of alcohol
clarence birdseye
snel invriezen

Wecken

Het systeem berust op twee principes. Micro-organismen die bederf veroorzaken worden vernietigd door verhitting. Door het afsluiten van lucht wordt voorkomen dat bacteriën opnieuw bij het voedsel kunnen komen. Voor wecken gebruik je weckflessen. Weckflessen bestaan uit een fles, een deksel, een rubberen ring en een beugel om het deksel vast te zetten. Voor het wecken de flessen spoelen met wat sodawater of even in kokend water onderdompelen. Ook de ringen! Daarna de groente koken en in de fles doen, goed aandrukken en kookvocht erbij doen, tot twee vingers onder de rand. Daarna de ring, het deksel en de beugel.

Speciale pannen voor het wecken

Er zijn speciale Weck-pannen maar het kan ook in een andere grote pan. Wel theedoeken op de bodem leggen en tussen de flessen. De flessen moeten nog met de rand boven het water staan. Meestal is de kooktijd een half uur tot een uur boven de normale kooktijd van de groente. Na het afkoelen de flessen controleren door de beugel los te maken, ‘sist’ de fles dan is de weck mislukt.
wecken


home
© tuinspulletjes.nl - wecken